Kaczki z Nowej Paczki

Z LEKSYKON KULTURY WARMII I MAZUR
Pierwszy skład Kaczek: W dolnym rzędzie od lewej: Andrzej Swacyna, Ewa Cichocka i Mateusz Iwaszczyszyn. W środkowym rzędzie od lewej: Wojciech Sobol i Zbyszek Rojek. W górnym rzędzie od lewej: Andrzej Rojek, Andrzej Brzozowski, Waldemar Chyliński i Stefan Brzozowski. Zdjęcie z oficjalnej strony W. Chylińskiego. Źródło: http://comprint.cp2.win.pl
Zespół Kaczki z Nowej Paczki w połowie lat 80.
Od lewej: Andrzej Rojek, Zbigniew Rojek, Andrzej Zbigniew Brzozowski, Mirosław Łoszewski
Źródło: Archiwum Andrzeja Cieślaka


Olsztyński kabaret piosenki powstały w 1982 roku

Skład

Historia i działalność

Kabaret powstał w 1982 roku w Olsztynie. Pierwszy publiczny występ kabaretu w rozszerzonym składzie miał miejsce 9 września 1982 w sali koncertowej NOT w Olsztynie (Program "Ameryka, Ameryka"). W latach 1984-1986 zespół nagrywał cykliczne audycje radiowe pt. "Obmowa" dla III programu Polskiego Radia. Popularność grupie przyniosły piosenki takie jak "Dziubdziub", "Piosenka wariata" czy "To idzie fala" oraz liczne programy telewizyjne.

Nagrody i wyróżnienia

  • 1983 – Ogólnopolskie Spotkania Estradowe OSET’83 w Rzeszowie – nagroda główna oraz tytuł "Nowość Estrady",
  • 1983 – Ogólnopolskie Spotkania Estradowe OSET’83 w Rzeszowie – nagroda dziennikarzy "Złoty Gwódź" za piosenkę o Bolku i Lolku,
  • 1984 – Festiwal Piosenki Polskiej w Opolu – II nagroda w konkursie piosenki kabaretowej
  • 1984 – Festiwalu Piosenki Polskiej w Opolu – I nagroda w konkursie firm fonograficznych (reprezentowali Polskie Nagrania)
  • 2006 – Andrzej Brzozowski otrzymuje III nagrodę na ogólnopolskim konkursie satyrycznym "O Grudę Bursztynu"
  • 2006 – Andrzej Brzozowski otrzymuje nagrodę specjalną na ogólnopolskim konkursie satyrycznym w Głogowie

Odznaczenia

  • 2001 – odznaka Zasłużony Działacz Kultury Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego,
  • 2001 – Andrzej Brzozowski otrzymuje po raz drugi odznakę "Zasłużony Działacz Kultury".

Dyskografia

  • 1984 - Greps - winylowa płyta wyróżniona Złotą Płytą 1984 roku
  • 1991 - Kto widział Dziubdziuba
  • 2004 - Chiciory - przeboje XX-lecia zespołu
  • 2005 - Dziubdziub - płyta CD z piosenkami dla dzieci
  • 2005 - The Best
  • 2008 - Szuwarowe Kaczki z Nowej Paczki - płyta (dodatek do miesięcznika "Nowe Życie Olsztyna")

Zobacz też

Przypisy

  1. http://kultura.wm.pl/327016,W-Olsztynie-zmarl-Andrzej-Rojek-jeden-z-zalozycieli-grupy-Kaczki-z-Nowej-Paczki.html