Shannon

Z LEKSYKON KULTURY WARMII I MAZUR
Marcin Rumiński, założyciel zespołu
Źródło: www.olsztyn.com.pl

Olsztyński zespół muzyczny wykonujący muzykę celtycką istniejący od 1994 r.

Skład osobowy

Historia

Zespół Shannon założył w 1994 r. Marcin Rumiński.
Zespół wielokrotnie zmieniał swój skład instrumentalny. Początkowo w składzie grupy były skrzypce, flety, gitary, różnego rodzaju instrumenty perkusyjne oraz syntezatory. Z czasem skład ten się uszczuplał. Do 2007 r. z zespołem Shannon grali również: Bartosz Kondrat, Sebastian Bednarczyk, Marek Kwadrans, Maciej Pancer.
Od początku nowego tysiąclecia zespół należy do najbardziej znanych i popularnych profesjonalnych zespołów folkowych w Polsce. Zespół uczestniczył w wielu ogólnopolskich festiwalach muzyki celtyckiej i folkowej.

Działalność

Zespół wykonuje folk celtycki (głównie irlandzki i szkocki, ale także bretoński) z elementami nawiązującymi do innych gatunków muzycznych (shanty, rock, jazz, blues). W swojej pracy wykorzystuje tradycyjne instrumenty dęte, strunowe i perkusyjne (m.in. irlandzkie whistle, dudy szkockie i irlandzkie, bęben bodhran). Zespół współpracuje z innymi grupami artystycznymi – wspólnie z grupą taneczną „Elphin” przygotował show taneczne (2000 r.), a z zespołem „Ryczące 20-tki” płytę pt. Ryczące – Shannon (2005 r.). W 2006 r. Shannon koncertował z Gennadym „Gednosem” Tchamzyrynem (trasa koncertowa „Listopad z duchami”). Zespół jest również autorem i wykonawcą muzyki do filmu 1409. Afera na zamku Bartenstein.
Shannon brał udział w wielu festiwalach muzyki ethno i folk, m.in. w:

  • Rainforest World Music Festival (Borneo-Malezja 2005, 2007)
  • Celtica (Włochy 2005, 2011)
  • Celtie d’Oc (Francja 2010)
  • Przystanek Woodstock (Polska 2006, 2011)
  • NovaAria Festival (Włochy 2010)
  • Interceltique de Lorient – off Festival (Francja 2003-2010)

Dyskografia

  • Loch Ness (1996)
  • Święto Duchów – Halloween (1998)
  • Shannon (2000)
  • Green Hypnosis / Celtic Dream (2003)
  • Afera na zamku Bartenstein (2005)
  • Ryczące – Shannon (2005)
  • Tchort Vee Scoont Folk (2005)
  • Psychofolk (2007)
  • Celtification (2010)

Nagrody

  • Nagroda Prezydenta Olsztyna za całokształt twórczości (2014)

Bibliografia

  1. Kowalski, Sławek: Olsztyńscy Szkoci / Sławek Kowalski. – Il. // „Olsztyński Informator Kulturalny”. – 1997, nr 9, s. 9.
  2. Kowalski, Sławek: Shannon – kolejne podboje / Sławek Kowalski. – Il. // „Olsztyński Informator Kulturalny”. – 1999, nr 3, s. 26.
  3. (tm): Źródła Shannonu / (tm) // „Tygodnik Warmiński”. – 2002, nr 47, s. 19.
  4. (łowca): Celtyckie brzmienia / (łowca) // „Tygodnik Pojezierza”. – 2004, nr 5, s. 18.
  5. Rumiński, Marcin: Olsztyńska fascynacja muzyką celtycką / Marcin Rumiński, Paweł Piórkowski ; rozm. Jerzy Pantak // „Nowe Życie Olsztyna”. – 2006, nr 14 [właśc. 2], s. 29.
  6. Janków-Mazurkiewicz, Katarzyna: Celtowie z Olsztyna / Katarzyna Janków-Mazurkiewicz // „Nasz Olsztyniak”. – Nr 464 (2007), s. 2.
  7. Folkowy atak Shannona // „Gazeta Olsztyńska”. – 2010, nr 204, s. 16.

Zobacz też

Multimedia