Grupa Balladowa Po Drodze

Z LEKSYKON KULTURY WARMII I MAZUR

Zespół poezji śpiewanej powstały w Olecku w 1980 roku.

Skład

Współpracowali

Historia

Grupa powstała w październiku 1980 roku w Olecku z inicjatywy Marka Gałązki. Jej repertuar stanowiły piosenki głównie do tekstów Edwarda Stachury, Adama Ziemianina i Ryszarda Milczewskiego-Bruno. Kompozytorem muzyki do większości utworów był Marek Gałązka. Już w 1981 roku zespół wziął udział w VIII Ogólnopolskich Spotkaniach Zamkowych „Śpiewajmy Poezję”, gdzie zdobył nagrodę Ministra Kultury i Sztuki. W latach 1981-1983 grupa występowała m.in. na X Warszawskiej Jesieni Poezji, nagrała samodzielny recital (w reż. Laco Adamika) dla TVP w programie „Tylko w Niedzielę”, a także uczestniczyła w sesji nagraniowej w białostockiej rozgłośni Polskiego Radia. Co roku była również uczestnikiem Ogólnopolskich Spotkań Zamkowych „Śpiewajmy Poezję”. Grupa zawiesiła działalność pod koniec 1983 roku. Pożegnalny koncert odbył się w Toruniu podczas I Spotkań Poetyckich im. Edwarda Stachury – „Scheda Steda”, gdzie lider grupy (Marek Gałązka) otrzymał nagrodę za najlepszą interpretację tekstów E. Stachury. W okresie 1983-1992 zespół co prawda nie koncertował, ale nie zaprzestał całkowicie działalności artystycznej. W tym czasie m.in. nagrał dla TVP program pt. „Piosenka, której nie ma” oraz wydał kasetę z piosenkami z lat 1980-1988 (‘’Po Drodze’’). W lipcu 1993 roku, z okazji zaproszenia na XX Ogólnopolskie Spotkania Zamkowe Śpiewajmy Poezję”, grupa reaktywowała się. Do roku 2001 zrealizowała swój program w TVP Szczecin, odbyła wiele koncertów (m.in. podczas Dni Kultury Polskiej w Hamburgu i Kownie) i dokonała szeregu nagrań w rozgłośniach regionalnych Polskiego Radia. W 2001 roku Grupa Balladowa „Po Drodze” oficjalnie przestała istnieć. Ostatni jej koncert odbył się we wrześniu 2001 roku, w Białymstoku, na imprezie pn. „Poczytaj na głos dziecku” - firmowanej przez Polskie Radio.

Dyskografia

  • 1985 – Ballady Edwarda Stachury śpiewa Marek Gałązka (kaseta)
  • 1988 – Po Drodze – Marek Gałązka śpiewa piosenki Edwarda Stachury (kaseta)
  • 1989 – Po Drodze (kaseta)
  • 1994 – Po Drodze Olecko (kaseta)
  • 1999 – Po Drodze Złota płyta (CD)
  • 1999 – Marek Gałązka (CD)
  • 2000 – Marek Gałązka i grupa Po Drodze (CD)
  • 2002 – 21 (CD)
  • 2003 – Marek Gałązka „Po Drodze Przystanek Olecko” (CD)

Zobacz też

Grupa „Po Drodze” na portalu StrefaPiosenki.pl
Wspomnienia M. Gałązki o pracy z grupą „Po Drodze