Graf Hotel

Z LEKSYKON KULTURY WARMII I MAZUR
Okładka płyty Graf Hotel.
Źródło: http://c1.ac-images.myspacecdn.com

Piski zespół blues-rockowy.

Skład

Byli oraz współpracujący członkowie zespołu

Historia

Zespół powstał w 2008 roku w Piszu z inicjatywy braci Augustynowiczów. Jednak historia grupy sięga 2001 roku, kiedy to działał jeszcze wielopokoleniowy zespół pod nazwą „P.I.S.Z.”. Od czerwca 2008 roku do końca 2009 zespół koncertował jeszcze w starym składzie (ze Zbigniewem Augustynowiczem). Na początku 2010 roku doszedł nowy basista (Jakub Karpiński), który zmienił brzmienie i dotychczasową stylistykę zespołu. Nowa muzyka to przede wszystkim rock z domieszką bluesa, funky, jazzu oraz folku.[1] Latem 2010 roku zespół nagrał swoją pierwszą płytę sygnowaną nazwą zespołu. Płyta ukazała się pod koniec 2010 roku

Dyskografia

Zespół „P.I.S.Z.”

  • Caramba (demo) – 2004

Zespół „Graf Hotel”

  • Graf Hotel (2010)
  • Muzyczna Warmia i Mazury (2010) – z utworem zespołu W zgiełku świata
  • Graf Hotel-Epka (2008)
  • Koncert – Studio Radia Gdańsk (2008)
  • Solo (2006) - materiał solowy gitarzysty zespołu Piotra Augustynowicza

Przypisy

  1. Zob.: wywiad z członkami zespołu

Zobacz też

  1. Oficjalna strona zespołu
  2. Profil zespołu na MySpace
  3. Wywiad z członkami zespołu