Enej

Z LEKSYKON KULTURY WARMII I MAZUR
Zdjęcie z oficjalnej strony zespołu
Źródło:http://www.enej.pl
Olsztyński zespół wykonujący rock z elementami ska, folk i reggae

Skład (obecny)

Byli członkowie zespołu

  • Marcin „Machu” Mach (git.)
  • Bartosz „Bąku” Bąk (trąbka)
  • Piotr „Puzon” Żarnach (puzon)
  • Michał „Kowal” Kowalski (inst. klawisz.)

Historia

Zespół powstał w 2002 w Olsztynie. Pierwsze trzy lata to głównie okres poszukiwań własnej stylistyki oraz nieustanne zmiany personalne w składzie. Za datę właściwej działalności zespołu należy przyjąć rok 2005, kiedy to grupie udało się wypracować własne brzmienie i oryginalne instrumentarium. W 2006 roku „Enej” z powodzeniem wystąpił na festiwalu „Union of Rock 2006” w Węgorzewie (gdzie zdobył nagrodę dziennikarzy), „Fiesta Boraelis 2006” w Olecku oraz „Kierunek Olsztyn 2006”. Grupa „Enej” reprezentowała także w 2006 roku nasz region na 42. Festiwalu Piosenki Studenckiej w Krakowie, a w 2007 roku zespół zakwalifikował się do ogólnopolskiego etapu „Opole 2007 – Debiuty”. W 2010 roku „Enej” wystąpił na koncertach XVI Przystanku Woodstock. Zespół ma dorobku debiutancką płytę ‘’Ulice’’, wydaną w 2008 roku. Dwa lata później, 12 listopada 2010 roku, ukazał się drugi album zatytułowany „Folkorabel” pod oficjalnym patronatem Polskiego Radia Jedynka. Singiel „Pan Babilon” promujący płytę, znalazł się w propozycjach do listy przebojów radiowej Trójki.


W 2010 roku Enej wziął udział w eliminacjach do XVI Przystanku Woodstock. W 2011 roku zespół wziął udział w programie „Must be the Music. Tylko Muzyka” w telewizji Polsat i został zwycięzcą pierwszej polskiej edycji tego programu. W nagrodę zespół wystąpił na festiwalu Sopot Top-Trendy 2011. W 2011 roku zespół został zaproszony na jeden z najbardziej prestiżowych festiwali w Europie - Heineken Open'er Festival oraz na swój pierwszy koncert w Londynie.


Nagrody

  • W 2012 roku, podczas 49. Krajowego Festiwalu Piosenki Polskiej w Opolu, folkowo-rockową piosenką „Skrzydlate ręce” Enej wygrał konkurs SuperPremiery 2012, zespół także otrzymał SuperNagrodę iTVP-HD (internetową SuperPremierę przyznawaną głosami użytkowników Tvp.pl i Onetu).
  • Statuetki Zespół Roku i za Piosenkę Roku („Skrzydlate ręce”) podczas festiwalu Eska Music Awards 2012 [1]
  • Podczas 21. finału Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy w Olsztynie (13 stycznia 2012 r.) z rąk wytwórni Lou & Rocked Boys zespół otrzymał Złotą Płytę za album Folkhorod
  • W styczniu 2013 roku zespół otrzymał nominację do nagrody Olsztynianin Roku - plebiscyt corocznie organizuje olsztyński oddział Gazety Wyborczej
  • Nagroda SuperPrzebój plebiscytu „SuperJedynki 2013″ zorganizowanego podczas 50. Krajowego Festiwalu Piosenki Polskiej w Opolu za piosenkę „Skrzydlate ręce” [2]
  • Statuetka Pegaz - specjalna statuetka wręczana raz w roku przez wojewodę warmińsko-mazurskiego jako wyraz wdzięczności za twórczy wkład w kształtowanie kultury Warmii i Mazur (2013) [3]

Dyskografia

  • Ulice (singiel) – 2008
  • Ulice (album) – 2008
  • Komu (singiel) – 2010
  • Folkorabel (album) - 2010
  • Radio Hello (singiel) - 2011
  • Państwo B (singiel) - 2011
  • Myla Moja (singiel) - 2011
  • Rahela (singiel) - 2011
  • Skrzydlate ręce (singiel) - 2012
  • Tak smakuje życie (singiel) - 2012
  • Folkhorod (album) - 2012

Ciekawostki


Bibliografia

  1. Sołoducha, Piotr: W rytmie pogo / Piotr Sołoducha ; rozm. przepr. Jacek Smółka // „Kurier Olsztyński”. – 2010, nr 13, s. 11.
  2. Lipka, Paulina: Kończymy na wariackich papierach / Paulina Lipka // „Gazeta Olsztyńska”. – 2010, nr 174, s. 8.
  3. Enej – dzisiaj płyta, w piątek koncert // „Gazeta Olsztyńska. – 2008, nr 268, s. 24.
  4. Od Jamajki do Olsztyna : rozmowa z członkami zespołu Enej / rozm. przepr. Władysław Katarzyński // „Gazeta Olsztyńska”. – 2006, nr 242, dod. „Olsztyn Dzień po Dniu”, nr 947, s. 7.

Zobacz też

Przypisy

  1. Cały tekst na http://olsztyn.gazeta.pl/olsztyn/1,48726,13196244,Kolejny_sukces_zespolu_z_Olsztyna__Enej_ze_zlota_plyta.html
  2. Zobacz na [http://www.se.pl/rozrywka/plotki/opole-2013-enej-chcemy-zdobyc-jeszcze-kilka-statuetek_330206.html
  3. Zobacz na olsztyn24.com [1]