Cezary Augustynowicz

Z LEKSYKON KULTURY WARMII I MAZUR
(1970- ) – muzyk, kompozytor, wokalista (pseudonim „Cezar”)

Biografia

Urodził się 18 grudnia 1970 roku w Morągu. Zaliczany do jednego z najważniejszych muzyków nurtu black metal. W 1990 roku założył w Morągu zespół „Christ Agony”, a w 2003 roku „Union”. Po reaktywowaniu w 2007 roku „Christ Agony” kontynuuje pracę z tym zespołem.

Działalność

Oprócz działalności w „Christ Agony” i „Union” muzyk współpracował z grupą „Behemoth” (1995), „Vader” (zwłaszcza przy nagraniu albumu Future of the Past), jej perkusistą Krzysztofem „Docentem” Raczkowskim, z którym zrealizował autorski projekt pod nazwą Moon (1996, 1997) oraz zespołami „Whispers” (1996-1997) i „Frost” (1999). W latach 1995 - 1997 współpracował także (jako muzyk sesyjny) z grupą „Nox Lunaris”.

Dyskografia

(z zespołem „Christ Agony”)

  • Unholyunion (1993)
  • Daemoonseth – Act II (1994)
  • Moonlight – Act III (1996)
  • Darkside (1997)
  • Trilogy (1998)
  • Elysium (1999)
  • Demonology (2007)
  • Condemnation (2008)

(z zespołem “Union”)

  • ’’Christ Agony’’ (2005)

(z zespołem „Whispers”)

  • Passions (1997)

(z zespołem „Nox Lunaris”)

  • XVIII – XVIII (1997)

(z zespołem „Moon”)

  • Daemon’s Heart (1997)
  • Satan’s Wept (1999)
  • Lucifer’s Horns (2010)

Bibliografia

  1. Gnoiński, Leszek: Encyklopedia polskiego rocka / Leszek Gnoiński, Jan Skaradziński. – Konin : Wydawnictwo IN ROCK, 1996. – S. 90-91.