Afromental

Z LEKSYKON KULTURY WARMII I MAZUR

Zespół reggae/soul/hip-hopowy wywodzący się z Olsztyna.

Skład

Byli członkowie zespołu

  • Maciej Czempik (git.)

Historia

Grupa powstała w 2004 roku w Olsztynie z inicjatywy Wojciecha „Łozo” Łozowskiego i Tomasza „Tomsona” Lacha. W lipcu 2004 roku duet wziął udział w Ogólnopolskim Festiwalu Polskiej Piosenki „Gama 2004” w Kołobrzegu, gdzie dostał się do tzw. „złotej dziesiątki” największych indywidualności festiwalu.[1] W październiku „Afromental” (już w składzie powiększonym o muzyków) wziął udział w jubileuszowym 40. Studenckim Festiwalu Piosenki w Krakowie.[2]Po powrocie z festiwalu, w lipcu 2005 roku, zespół wygrał I Przegląd Młodych Kapel „Gazety Olsztyńskiej”. Pierwszy album grupy zyskał znaczną popularność, a singiel promujący te wydawnictwo otworzył zespołowi drogę do udziału w koncercie finałowym Top Trendy 2007. W 2008 roku grupa wzięła udział w eliminacjach do festiwalu „Eurowizja 2008” (z piosenką Thing We’ve Got). W tym samym roku zespół uzyskał nominację do „Superjedynek” w kategorii „Debiut fonograficzny roku” oraz do nagrody MTV w plebiscycie „European Music Awards” (kategoria „Best Polish Act”). W roku następnym, na festiwalu „Sopot Festiwal 2009”, zespół otrzymał „Superjedynkę” w kategorii „Zespół roku 2009”.

Dyskografia

  • I’ve Got What Sou Need (singiel) - 2007
  • The Brakthru (album) – 2007
  • Thing We’ve Got (singiel) – 2008
  • Happy Day (singiel) – 2008
  • Pray 4 Love (singiel) - 2009
  • Playing with Pop(album) – 2009
  • Radio Song (singiel) – 2009
  • Rock&rollin’Love (singiel) - 2010
  • Rollin' With U (singiel) - 2011
  • The B.O.M.B. (album) – 2011
  • It's My Life (singiel) - 2012

Bibliografia

  1. Lipka, Paulina: Olsztyńskie zespoły atakują! / Paulina Lipka // „Gazeta Olsztyńska”. – 2010, nr 201, s. 2.
  2. Gajewski, Piotr: Poznajcie Afromental / Piotr Gajewski // „Gazeta Olsztyńska”. – 2009, nr 195, s. 12.
  3. Łozowski, Wojciech: Bądźcie dumni z Afromental / Wojciech Łozowski ; rozm. przepr. Ada Romanowska // „Nasz Olsztyniak”. – 2009, nr 619, s. 2.

Przypisy

  1. Zob.: Informacja organizatora o wynikach festiwalu
  2. Zob.: Werdykt jury 40. Studenckiego Festiwalu Piosenki [on-line]. In portal InstytutSztuki.pl.[Dostęp: 30 września 2010 roku]. Dostępny w World Wide Web: http://www.instytutsztuki.pl/pages-165.html

Zobacz też

Oficjalna strona zespołu
Profil zespołu na MySpace