Triquetra

Z LEKSYKON KULTURY WARMII I MAZUR
Wersja LPF (dyskusja | edycje) z dnia 08:01, 6 paź 2014

(różn.) ← poprzednia wersja | przejdź do aktualnej wersji (różn.) | następna wersja → (różn.)

Ostródzki zespół rockowy działający od 1998 roku.

Skład

Historia

Zespół powstał w grudniu 1998 roku w Ostródzie, a już w styczniu następnego roku nagrał demo zawierające sześć utworów. W 2000 roku wystąpił na Iławskiej Famie Rock Festival, gdzie muzycy zdobyli indywidualne nagrody. Rok później, na tym samym festiwalu, grupa zdobyła Grand Prix, a w 2002 roku na ostródzkim Ost-Rock Reggae Festival I nagrodę. Zespół jest bardzo popularny także na Białorusi[1]dlatego też czwarta płyta zespołu (Draka) została nagrana również w białoruskiej wersji językowej.

Dyskografia

  • Demo – 1999
  • Szaber – 2000
  • Telegram – 2001
  • Draka! – 2002
  • Sabat (singiel) – 2005
  • Triquetra (EP) – 2006
  • T (album) – 2006
  • Atom (album) – 2008

Bibliografia

  1. Podolski, Jakub: Już wiem, że najważniejsza jest satysfakcja z tego, co się robi : Triquetra ma już 10 lat / Jakub Podolski ; rozm. przepr. Marek Giniewicz // „Gazeta Olsztyńska’. – 2008, nr 299, dod. „Gazeta Ostródzka”, nr 52, s. 7.

Przypisy

  1. W 2003 roku, na Festiwalu Rockowym Młodej Białorusi „Basovischa”, zespół został uhonorowany nagrodą Wójta Gminy Gródek