Janusz Kijowski: Różnice pomiędzy wersjami

Z LEKSYKON KULTURY WARMII I MAZUR
[wersja nieprzejrzana][wersja nieprzejrzana]
Linia 48: Linia 48:
 
*[http://www.filmpolski.pl/fp/index.php/116413 www.filmpolski.pl]
 
*[http://www.filmpolski.pl/fp/index.php/116413 www.filmpolski.pl]
  
[[Category:Teatr]] [[Category:Aktorzy i reżyserzy]] [[Category:Olsztyn]] [[Category:2001-2010]]
+
[[Category:Teatr|Kijowski,Janusz]] [[Category:Aktorzy i reżyserzy|Kijowski,Janusz]] [[Category:Olsztyn|Kijowski,Janusz]] [[Category:2001-2010|Kijowski,Janusz]]

Wersja z 12:41, 3 lut 2011

(1948- ) – reżyser teatralny i filmowy, scenarzysta, wykładowca uniwersytecki, dyrektor Teatru im. Stefana Jaracza w Olsztynie

Biografia

Urodził się 14 grudnia 1948 r. w Szczecinie. Absolwent historii Uniwersytetu Warszawskiego (1972 r.) i Państwowej Wyższej Szkoły Filmowej w Łodzi (1978 r.). W 2000 r. uzyskał tytuł doktora, w 2003 r. doktora habilitowanego. Od 1983 do 1994 r. był wykładowcą Institut National Superieur des Arts du Spectacles w Brukseli, w latach 1995-2004 członkiem Senatu Państwowej Wyższej Szkoły Filmowej w Łodzi. Od 2004 r. pracuje jako profesor nadzwyczajny w Instytucie Dziennikarstwa i Komunikacji Społecznej UWM.
Od 2004 r. jest dyrektorem naczelnym i artystycznym Teatru Jaracza w Olsztynie. Za jego kadencji olsztyński teatr uzyskał status Narodowej Instytucji Kultury.
Jest członkiem Stowarzyszenia Filmowców Polskich (pełni funkcję zastępcy przewodniczącego), Europejskiej Federacji Realizatorów Filmowych (pełni rolę wiceprezesa), Związku Autorów i Producentów Audiowizualnych (jest członkiem Rady Administracyjnej), Polskiego Instytutu Sztuki Filmowej (był członkiem Rady w latach 2005-2008). W 2002 r. został wybrany na wiceprezesa Europejskiej Federacji Reżyserów Filmowych FERA.

Działalność artystyczna

W okresie studiów na Uniwersytecie Warszawskim był krytykiem filmowym – pisywał teksty do tygodnika „Kultura”. Twórca pojęcia „kino moralnego niepokoju” i jeden z przedstawicieli tego kierunku. W swoim reżyserskim dorobku ma wiele realizacji filmowych i teatralnych. Założył Koło Młodych przy Stowarzyszeniu Filmowców Polskich, był jednym z twórców Studia Filmowego im. Karola Irzykowskiego.
W olsztyńskim teatrze zrealizował „Mszę za miasto Arras” (1994) wg powieści Andrzeja Szczypiorskiego, „Czarownice z Salem” (1994) Artura Millera, „Mrożek Pieszo” (2004) na podstawie twórczości Sławomira Mrożka, „Ławeczkę” (2005) Aleksandra Gelmana oraz „Mistrza i Małgorzatę” (2007) Michaiła Bułhakowa.

Nagrody i wyróżnienia

  • Nagroda za debiut reżyserski na Festiwalu Polskich Filmów Fabularnych w Gdyni (1979)
  • I nagroda na Międzynarodowym Forum Filmowym „Człowiek-Praca-Twórczość” (1981)
  • Nagroda ZSMP podczas Lubuskiego Lata Filmowego w Łagowie (1981)
  • Brązowa Charybda na MFF w Taorminie (1981)
  • Złota Kamera (przyznawana przez pismo "Film") w kategorii: film fabularny o tematyce współczesnej (1981)
  • Nagroda Fundacji Artura Braunera (1993)
  • Grand Prix dla producenta filmu na Festiwalu Polskich Filmów Fabularnych w Gdyni (2003)
  • Gloria Artis (2005)

Filmografia

  • Kameleon (2001)
  • Śląsk Kazimierza Kutza (1997)
  • Tragarz puchu (1992)
  • Stan strachu (1989)
  • Maskarada (1986)
  • Avant la bataille (1982)
  • Głosy (1980)
  • Kung-Fu (1979)
  • Indeks. Życie i twórczość Józefa M. (1977)
  • Z.K. Sieradz (1976)
  • Anioł stróż (1975)

Bibliografia

  1. Słownik biograficzny profesorów Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie / red. Maria Fafińska [et al.]. – Wyd. drugie. – Olsztyn : Wydawnictwo UWM, 2009. – S. 88.
  2. Bibliografia Warmii i Mazur za lata:

Zobacz też

Sylwetka i twórczość reżysera na portalach: