Jacek Śleszyński

Z LEKSYKON KULTURY WARMII I MAZUR
Źródło: archiwum prywatne

(1979- ) – olsztyński muzyk, aranżer, plastyk i projektant

Biografia

Urodził się 29 grudnia 1979 r. w Olsztynie. Jest synem dziennikarza Andrzeja Śleszyńskiego i teoretyka muzyki Grażyny Cebelak. Absolwent wzornictwa na Akademii Sztuk Pięknych w Gdańsku (dyplom w 2005 r.). Poza pracą zawodową (projektant mebli dla firm takich jak FM Bravo, Szynaka Meble, Helvetia, Globinit, BRW i innych) działa jako muzyk i plastyk: wykonuje wizualizacje 3D, prace rysunkowe oraz obrazy. Razem ze Ściborem Teleszyńskim tworzył projekt wideo-reżyserski „jacekścibor studio”, z którym wystąpił w ramach festiwalu „Euro Art. Meeting” w 2000 roku we Wrocławiu (projekt multimedialny „Wieża z dużym nosem”).
Jest autorem muzyki do filmów krótkometrażowych, spektakli teatralnych, słuchowisk i reportaży. Był współautorem muzyki do przedstawienia „Wesele” w reżyserii Adama Hanuszkiewicza (1995 r.). Przez wiele lat współpracował z Radiem Olsztyn. W 2010 r. napisał muzykę do musicalu „Phantom of The Opera” autorstwa Josepha Traynora na podstawie książki Gastona Leroux. Jestem autorem muzyki dla amatorskiego teatru „Teatr Prawie Dorosły” z Bartąga.
Współpracował i koncertował z różnymi muzykami, m.in.: Bartkiem Królikiem (Sistars / Łąki Łan / Agnieszka Chylińska), Adamem Staszewskim (Sofa / Organek), Dominikiem Trębskim (Tworzywo Sztuczne), Wojtkiem Witczakiem (Afromental). Współtworzył zespół „Lu-Li & Fish Boutique”, z którym nagrał płytę w ramach stypendium Marszałka Województwa na rok 2010. Prowadził niezależny projekty muzyczny „Crux”, a obecnie tworzy muzykę pod pseudonimem „YCK”.

Nagrody i wyróżnienia

  • I miejsce w konkursie muzycznym zorganizowanym przez Prezydenta Olsztyna „Z Tradycją w Nowe Tysiąclecie” (2000)
  • IV miejsce w ramach festiwalu „Euro Art. Meeting” (2000) [z projektem multimedialnym „Wieża z dużym nosem”]

Dyskografia

CRUX

  • Solar (1998)
  • Radio (2001)
  • See it through media (2001)
  • Asphyxia : Aspiratech (2002)
  • Intermission Dance (2003)
  • Cubephobia (2008)
  • Last Tale (2011)
  • Teenage Tapes (2018)

YCK

  • Sputnik (EP) (2007)

LU-LI

  • Jeżeli (EP) (2008)

LU-LI & FISH BOUTIQUE

  • Na Chwilę Być (EP)" (2011)

ABSORBAND

  • Demo 2019 (2019)

Zobacz też