Jacek Śleszyński: Różnice pomiędzy wersjami

Z LEKSYKON KULTURY WARMII I MAZUR
[wersja przejrzana][wersja przejrzana]
(zmiany generalne)
Linia 1: Linia 1:
[[Image:sleszynski.jpg|thumb|right|300px|Źródło: archiwum prywatne]]
+
[[Image:Sleszynski3.jpg|thumb|right|300px|Źródło: archiwum prywatne]]
 
(1979- ) – olsztyński muzyk, aranżer, plastyk i projektant  
 
(1979- ) – olsztyński muzyk, aranżer, plastyk i projektant  
  
 
==Biografia==
 
==Biografia==
Urodził się 29 grudnia 1979 r. w [[ewim:Olsztyn|Olsztynie]]. Jest synem dziennikarza [[Andrzej Śleszyński|Andrzeja Śleszyńskiego]] i teoretyka muzyki Grażyny Cebelak. Absolwent wzornictwa na Akademii Sztuk Pięknych w Gdańsku (dyplom w 2005 r.). Poza pracą zawodową (projektant mebli w firmie MMI CHC) działa jako muzyk i plastyk: wykonuje wizualizacje 3D, prace rysunkowe oraz obrazy. Razem ze Ściborem Teleszyńskim tworzył projekt wideo-reżyserski „jacekścibor studio”, z którym wystąpił w ramach festiwalu „Euro Art. Meeting” w 2000 roku we Wrocławiu (projekt multimedialny „Wieża z dużym nosem”). Razem z żoną, [[Alicja Borsiak-Śleszyńska|Alicją Borsiak-Śleszyńską]], prowadzi pracownię ceramiczną Luart, gdzie powstaje ceramika użytkowa oraz artystyczna.
+
Urodził się 29 grudnia 1979 r. w [[ewim:Olsztyn|Olsztynie]]. Jest synem dziennikarza [[Andrzej Śleszyński|Andrzeja Śleszyńskiego]] i teoretyka muzyki Grażyny Cebelak. Absolwent wzornictwa na Akademii Sztuk Pięknych w Gdańsku (dyplom w 2005 r.). Poza pracą zawodową (projektant mebli dla firm takich jak FM Bravo, Szynaka Meble, Helvetia, Globinit, BRW i innych) działa jako muzyk i plastyk: wykonuje wizualizacje 3D, prace rysunkowe oraz obrazy. Razem ze Ściborem Teleszyńskim tworzył projekt wideo-reżyserski „jacekścibor studio”, z którym wystąpił w ramach festiwalu „Euro Art. Meeting” w 2000 roku we Wrocławiu (projekt multimedialny „Wieża z dużym nosem”).
 
<br>Jest autorem muzyki do filmów krótkometrażowych, spektakli teatralnych, słuchowisk i reportaży. Był współautorem muzyki do przedstawienia „Wesele” w reżyserii Adama Hanuszkiewicza (1995 r.). Przez wiele lat współpracował z [[Polskie Radio Olsztyn|Radiem Olsztyn]]. W 2010 r. napisał muzykę do musicalu „Phantom of The Opera” autorstwa Josepha Traynora na podstawie książki Gastona Leroux. Jestem autorem muzyki dla amatorskiego teatru [[Stowarzyszenie „Teatr Prawie Dorosły”|„Teatr Prawie Dorosły”]] z Bartąga.
 
<br>Jest autorem muzyki do filmów krótkometrażowych, spektakli teatralnych, słuchowisk i reportaży. Był współautorem muzyki do przedstawienia „Wesele” w reżyserii Adama Hanuszkiewicza (1995 r.). Przez wiele lat współpracował z [[Polskie Radio Olsztyn|Radiem Olsztyn]]. W 2010 r. napisał muzykę do musicalu „Phantom of The Opera” autorstwa Josepha Traynora na podstawie książki Gastona Leroux. Jestem autorem muzyki dla amatorskiego teatru [[Stowarzyszenie „Teatr Prawie Dorosły”|„Teatr Prawie Dorosły”]] z Bartąga.
<br>Współpracował i koncertował z różnymi muzykami, m.in.: Bartkiem Królikiem (Sistars / Łąki Łan), Adamem Staszewskim (Sofa), Dominikiem Trębskim (Tworzywo Sztuczne), [[Wojciech Witczak|Wojtkiem Witczakiem]] ([[Afromental]]). Obecnie razem z żoną oraz kilkoma muzykami tworzy zespół „[[Lu-Li & Fish Boutique]]”, z którym nagrał płytę w ramach stypendium Marszałka Województwa na rok 2010. Jednocześnie prowadził dwa niezależne projekty muzyczne „Crux” oraz „YCK”.  
+
<br>Współpracował i koncertował z różnymi muzykami, m.in.: Bartkiem Królikiem (Sistars / Łąki Łan / Agnieszka Chylińska), Adamem Staszewskim (Sofa / Organek), Dominikiem Trębskim (Tworzywo Sztuczne), [[Wojciech Witczak|Wojtkiem Witczakiem]] ([[Afromental]]). Współtworzył zespół „[[Lu-Li & Fish Boutique]]”, z którym nagrał płytę w ramach stypendium Marszałka Województwa na rok 2010. Prowadził niezależny projekty muzyczny „Crux”, a obecnie tworzy muzykę pod pseudonimem „YCK”.
  
 
==Nagrody i wyróżnienia==
 
==Nagrody i wyróżnienia==
Linia 12: Linia 12:
  
 
==Dyskografia==
 
==Dyskografia==
*''Solar'' / Crux (1998)
+
CRUX
*''Radio'' / Crux (2001)
+
*''Solar'' (1998)
*''See it through media'' / Crux (2001)
+
*''Radio'' (2001)
*''Asphyxia : Aspiratech'' / Crux (2002)
+
*''See it through media'' (2001)
*''Intermission Dance'' / Crux (2003)
+
*''Asphyxia : Aspiratech'' (2002)
 +
*''Intermission Dance'' (2003)
 +
*''Cubephobia'' (2008)
 +
*''Last Tale'' (2011)
 +
*''Teenage Tapes'' (2018)
 +
 
 +
YCK
 +
*''Sputnik (EP)'' (2007)
 +
 
 +
LU-LI
 +
*''Jeżeli (EP)'' (2008)
 +
 
 +
LU-LI & FISH BOUTIQUE
 +
*''Na Chwilę Być (EP)" (2011)
 +
 
 +
ABSORBAND
 +
*''Demo 2019'' (2019)
  
 
==Zobacz też==
 
==Zobacz też==
*[http://www.yaseck.com Strona internetowa Jacka Śleszyńskiego]
+
*[https://www.facebook.com/absorband Profil Facebook zespołu Absorband]  
*[http://www.luart.pl Strona pracowni Luart]
+
*[https://www.facebook.com/yckproject/ Profil Facebook projektu YCK]
*[http://www.myspace.com/lu-li Strona projektu Lu-Li]
+
*[https://www.instagram.com/yckproject/ Profil Instagram projektu YCKi]
*[http://www.myspace.com/yaseck Strona projektu „Crux”]
+
 
[[Category:Muzycy, kompozytorzy i piosenkarze|Śleszyński, Jacek]]
 
[[Category:Muzycy, kompozytorzy i piosenkarze|Śleszyński, Jacek]]
 
[[Category:Graficy i rysownicy|Śleszyński, Jacek]]
 
[[Category:Graficy i rysownicy|Śleszyński, Jacek]]

Wersja z 10:42, 4 lut 2019

Źródło: archiwum prywatne

(1979- ) – olsztyński muzyk, aranżer, plastyk i projektant

Biografia

Urodził się 29 grudnia 1979 r. w Olsztynie. Jest synem dziennikarza Andrzeja Śleszyńskiego i teoretyka muzyki Grażyny Cebelak. Absolwent wzornictwa na Akademii Sztuk Pięknych w Gdańsku (dyplom w 2005 r.). Poza pracą zawodową (projektant mebli dla firm takich jak FM Bravo, Szynaka Meble, Helvetia, Globinit, BRW i innych) działa jako muzyk i plastyk: wykonuje wizualizacje 3D, prace rysunkowe oraz obrazy. Razem ze Ściborem Teleszyńskim tworzył projekt wideo-reżyserski „jacekścibor studio”, z którym wystąpił w ramach festiwalu „Euro Art. Meeting” w 2000 roku we Wrocławiu (projekt multimedialny „Wieża z dużym nosem”).
Jest autorem muzyki do filmów krótkometrażowych, spektakli teatralnych, słuchowisk i reportaży. Był współautorem muzyki do przedstawienia „Wesele” w reżyserii Adama Hanuszkiewicza (1995 r.). Przez wiele lat współpracował z Radiem Olsztyn. W 2010 r. napisał muzykę do musicalu „Phantom of The Opera” autorstwa Josepha Traynora na podstawie książki Gastona Leroux. Jestem autorem muzyki dla amatorskiego teatru „Teatr Prawie Dorosły” z Bartąga.
Współpracował i koncertował z różnymi muzykami, m.in.: Bartkiem Królikiem (Sistars / Łąki Łan / Agnieszka Chylińska), Adamem Staszewskim (Sofa / Organek), Dominikiem Trębskim (Tworzywo Sztuczne), Wojtkiem Witczakiem (Afromental). Współtworzył zespół „Lu-Li & Fish Boutique”, z którym nagrał płytę w ramach stypendium Marszałka Województwa na rok 2010. Prowadził niezależny projekty muzyczny „Crux”, a obecnie tworzy muzykę pod pseudonimem „YCK”.

Nagrody i wyróżnienia

  • I miejsce w konkursie muzycznym zorganizowanym przez Prezydenta Olsztyna „Z Tradycją w Nowe Tysiąclecie” (2000)
  • IV miejsce w ramach festiwalu „Euro Art. Meeting” (2000) [z projektem multimedialnym „Wieża z dużym nosem”]

Dyskografia

CRUX

  • Solar (1998)
  • Radio (2001)
  • See it through media (2001)
  • Asphyxia : Aspiratech (2002)
  • Intermission Dance (2003)
  • Cubephobia (2008)
  • Last Tale (2011)
  • Teenage Tapes (2018)

YCK

  • Sputnik (EP) (2007)

LU-LI

  • Jeżeli (EP) (2008)

LU-LI & FISH BOUTIQUE

  • Na Chwilę Być (EP)" (2011)

ABSORBAND

  • Demo 2019 (2019)

Zobacz też